Hvis du løber ind i nogle personlige og følelsesmæssige problemer, som du finder det svært at tackle alene eller ved at tale med familie og venner om det, så er psykoterapi en god mulighed. Terapi kan effektivt hjælpe dig videre, så du ikke bruger dit liv på at sidde fast i problemer uden at få noget gjort ved det.
Livskriser kan give sig udtryk på mange måder. Mange oplever depression og angst. Andre har en hverdag præget af alvorlig stress. Nogle plages af lavt selvværd og negative tanker, der bliver ved med at køre rundt i hovedet. Det kan også være en række andre forhold, der giver problemer i hverdagen.
I et terapiforløb er udgangspunktet altid din selvforståelse. Jeg anvender flere terapeutiske tilgange. Centralt er principperne i kognitiv terapi. Det betyder, at vi undersøger de tanker, følelser og den adfærd, som skader din livskvalitet. Det kan være problemer, som skyldes aktuelle begivenheder, f.eks. stress, konflikter eller familiære vanskeligheder. Det kan også være gamle ting, du har med tilbage fra opvæksten og som farver dit liv på en uheldig måde, så du lever efter en negativ psykologisk drejebog. Måske er der tankeforstyrrelser, f.eks. at du plages af katastrofetanker eller tendens til at fokusere på alt det, som ikke fungerer.
Du vil få bearbejdet de negative tanker og følelser og opbygget nye synsvinkler, som er meget mere konstruktive for dig. Du vil selv være aktiv med i processen og få relevante opgaver, du kan bruge som hjælp til selvhjælp, så du får ændret negative overbevisninger, selvødelæggende tanker og følelser.
I nogle tilfælde kan behandlingen suppleres med hypnose, der ofte er velegnet behandling af konkrete vanskeligheder som f.eks. socialangst, søvnproblemer lavt selvværd og eksamensangst.
Et terapi forløb vil typisk være på 5 til 12 gange, men kan også være betydelig længere. Det bestemmer du selv.
I stedet for at lægge under for det, som giver dig problemer lærer du at blive pilot i din egen tilværelse og finde trivsel i hverdagen.